top of page
 NK_Logo_Witte_Schaduw.png

Het doel voor 2023:

 0 

 5 

 1 

 0 

 0 

 0 

Gewipte tegels in Rotterdam

NK Tegelwippen_Stoepboeketbord-2.png

In 2021 en 2022 heeft Amsterdam gewonnen van Rotterdam, dus dit jaar moet Rotterdam weer haar beste beentje voorzetten!

 

Bijna 135.000 tegels zijn er in 2022 in Rotterdam vervangen voor groen, een prachtige score. Maar dit jaar gaan we het ambitieniveau opschroeven! Het Rotterdamse doel is 150.000 gewipte (30x30cm) tegels. En daar hebben we ieders hulp bij nodig.

Dit jaar doen naast Rotterdam en Amsterdam maar liefst 125 gemeentes mee. Gezellig! Daarmee is het NK een écht NK geworden. Breda, Tilburg, Leeuwarden, Groningen, Arnhem, Nijmegen zijn enkele namen die meedoen.

Gouden-Tegel_WEB.png

Welke gemeente wint dit jaar de Gouden Tegel?

Het doel?

Onttegelen en vergroenen, en dat is hard nodig.

Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gezondheid.

Dus, waar wacht je nog op? Zoek je inspiratie, scroll dan snel door!

drake_meme.jpg
fotograaf jan de groen (1).jpg
wippen_img1.png
Gouden-Tegel_WEB.png
Gouden-Tegel_WEB.png

Hoe kan je meedoen?

Alle Rotterdammers worden uitgenodigd om mee te doen met het NK. Wip die tegels uit je voor-, gevel- en/of achtertuin, trek de schooldirectie aan de mouw over het versteende plein, start met je buren een actie om de boomspiegels in de wijk te vergroenen of ga bij je baas op de koffie over het vergroenen van het bedrijfspand of, nog beter, het gehele bedrijvenpark. 

Scroll door voor inspiratie!
wippen_img3.png
fey.gif
Gouden-Tegel_WEB.png
Gouden-Tegel_WEB.png
hashtag.png
Stapel-tegels-2.gif

Samen met je buren de boel vergroenen?

Dan kun je bij Opzoomer Mee terecht voor een budget, er zijn meerdere mogelijkheden om bijvoorbeeld geveltuinen, een moestuin of boomspiegel aan te pakken. Wil je het groter aanpakken? Dan kun je met 5 buren een bewonersinitiatief aanvragen (tot €10.000). Ook biedt de gemeente (Rotterdam gaat voor Groen) dit jaar weer de subsidie klimaatadaptatie aan. Hierbij kan je geld terugkrijgen als je (minimaal 20 m2) onttegeld, je regenpijp afkoppelt of een groen dak aanlegt.

Alles begint met een droom. Je kunt via
Vergroen je Buurt heel makkelijk een visuele impressie maken van jouw groene droombeeld. Kwestie van foto uploaden van de huidige situatie en het bomen en bloemen planten kan beginnen. Uitdraai maken en langs je buren gaan! 

Zoek je inspiratie?

Lees dan de inspiratie-artikelen op de website van het NK Tegelwippen. Zoek je inspiratie wat jij kan doen om de biodiversiteit te verbeteren? Bezoek dan de website van Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Wil je je gewipte tegels een nieuwe bestemming geven, kijk dan bij Rotterdams WeerWoord voor ideeen. Nog niet uitgelezen? Surf naar de website van Guerrilla Gardeners voor nóg meer tips hoe jij je omgeving radicaal kan vergroenen.

foto credits raymond landegent.jpg

Deze partijen tegelwippen er op los in Rotterdam

logo balk.jpg
doemee.png
bottom of page