top of page

Cor Gloudie wint Rotterdam Bloeit Op met de hoogste zonnebloem!

Rotterdam 09-09-2021

De zonnebloemenwedstrijd ‘Rotterdam Bloeit Op’ is gewonnen door de 84-jarige Cor Gloudie uit Rotterdam Zevenkamp. Met de in het voorjaar afgehaalde biologische zonnebloemzaden wist deze voormalig taxichauffeur een bloem van maar liefst 3 meter 86 te kweken.





In mei werden de zaden zorgvuldig opgekweekt in het raamkozijn. Daar bleek al snel een plantje bij te zitten met potentie. Het snelst groeiende plantje kreeg dan ook de meest zonovergoten plek naast de regenpijp, in de voortuin van zijn woning aan de Johan Huizingastraat. Dat om deze regenpijp eigenlijk geen tuinaarde aanwezig was maar slechts funderingszand en steentjes, heeft er misschien wel aan bijgedragen dat het kleine plantje uitgroeide tot een reusachtige zonnebloem.





Elke dag was hij er mee bezig, zelfs op de regenachtige dagen kreeg de zonnebloem extra water om het groeiproces te stimuleren. Om de ongewenste insecten te weren werd de bloem ook regelmatig omringd met koffiedik. De afgelopen vijf jaar had hij al zijn best gedaan de straat op te fleuren met de mooie gele bloemen, dus toen buurvrouw El lucht kreeg van de wedstijd die door VoorGrijs Seniorenservice, Groenemorgen en Kongsi was uitgeschreven attendeerde zij haar buurman. De voorgaande jaren waren echter nooit zo vruchtbaar als 2021, met als dieptepunt de plukkers die vorig jaar in het holst van de nacht een groot deel van zijn bloemen afsneden. Cor bleef daar echter nuchter onder, en hoopt dat de mensen van het illegaal afgesneden boeket genoten hebben.

De prijsuitreiking vond gisteren plaats, toen Cor en zijn bloem zijn vereeuwigd in een professionele fotoshoot. Daarnaast ontving de gelukkige winnaar een waardebon van Stadstuinwinkel Stek, een liter wormen-thee en natuurlijk de gloednieuwe wisselbeker!






Niet iedereen viel helaas met zijn neus in de boter tijdens de zonnebloemenwedstrijd. Net achter het net viste Evelien Vaandrager met een bloem van 3 meter 69 in hun beeldige stadstuin in Rotterdam West. Samen met haar man en de twee kinderen hebben ze geprobeerd de zonnebloem naar de overwinning te zingen en zelf de as uit de openhaard werd regelmatig met de aarde gemengd voor extra voedingstoffen. Helaas was het net niet voldoende.

Een andere eervolle vermelding gaat naar Robin Gouka uit Maassluis. Aangemoedigd door zijn dochter deed ook hij een gooi naar de titel. In de tuin om zijn woning was door zijn groene vingers van de bioloog weinig ruimte meer vrij voor een zonnebloem. Toch vond hij een mooi plekje in de luwte tegen de schutting. Twee joekels van zonnebloemen ontsproten uit de aarde, en lang lag Robin op titelkoers. Maar toen voor de bloemen het einde van de schutting inzicht kwam voor de lag heet gevaar van de wind op de loer. Voor de grootste stengel van de twee werd dit helaas fataal. De andere bloem haalde de respectievelijke lengte van 3 meter en 36 centimeter.

'Rotterdam Bloeit Op' komt daarmee tot een einde. In april meldde 1250 mensen zich enthousiast aan voor deze wedstrijd en in september kroonde Cor zich tot winnaar. De organisatie geeft aan dat er volgend jaar zeker een gevolg komt, en Cor heeft al aangegeven zijn titel met hand en tand zal verdedigen.



Foto's gemaakt door: Rosa Quist

Tekst geschreven door: Joost Goedendorp

bottom of page