top of page

Een nieuwe supermarkt formule komt er aan: BOERgondisch Rotterdam

Groenemorgen heren! Vertel, wie zijn jullie?

Wij zijn Serge Knook en Robert-Jan Piek, twee oud-collega`s en vrienden met een voorliefde voor gezonde voeding.

Serge heeft vorig jaar zijn baan opgezegd als algemeen directeur van een cateringbedrijf, Robert-Jan is al lang ondernemer en samen brachten ze hun jarenlange ervaring in food én hun ambitie om het systeem te veranderen samen in BOERgondisch Rotterdam.

Wat is het concept?

BOERgondisch Rotterdam is een combinatie van boodschappen doen en genieten van bijzondere creaties, een buurtsuper en buurtrestaurant in één. Samen genieten van gezonde voeding is onze slogan. We gaan Rotterdam inspireren gezonde(re) keuzes te maken als het gaat om voeding. Gezond voor lichaam en geest, wat je eet is wat je bent en vooral hoe je je voelt. Gezond voor de aarde waarop we leven. Minder foodmiles, dus zo veel mogelijk lokaal. Zo goed als plastic free en zo min mogelijk food waste.

Gezond omdat bij ons duurzame teelt de norm is, de ketens kort zijn en het productaanbod seizoensgebonden is. We sluiten tussenhandelaren uit en geven alle partijen die waarde toevoegen in de korte keten een eerlijke prijs.

Maar BOERgondisch is meer dan alleen een buurtsuper en een buurtrestaurant. We willen verbinden. Al die toffe foodinitiatieven verdienen een podium om hun verhaal te delen. Wij willen dat podium zijn. Als we al die foodinitiatieven in Rotterdam verbinden, dan gaan we pas impact maken! Dat zijn ambitieuze plannen. Waarom willen jullie een nieuw soort supermarkt beginnen?

Omdat dat nodig is. Ons eten komt voor 70% uit de supermarkt. Het aanbod gezond is zwaar ondervertegenwoordigd en er wordt alleen op prijs actie gevoerd.

Ondertussen lopen onze zorgkosten uit de hand vanwege aandoeningen die grotendeels lifestyle gerelateerd zijn. De oceanen zitten vol plastic en het ene na het andere voedselschandaal komt in het nieuws.

We willen een nieuwe standaard zetten waarin gezond eten de norm is. Waar verpakkingen weloverwogen gekozen worden en de keten kort, herkenbaar en eerlijk is. En we gaan laten zien dat dat allemaal kan zonder in te leveren op genieten.

Ik las dat de gemiddelde avondmaaltijd 30.000 kilometer heeft afgelegd. Hoe kan dat? Kijk voor de lol eens op de etiketten in de supermarkt. Boontjes komen uit Egypte en druiven uit Zuid-Afrika. We moeten ons afvragen of we het nog kunnen maken om het hele jaar door aardbeien te willen eten. Hoeveel kilometer een maaltijd gemiddeld precies onderweg is, is niet zo relevant. Het moet écht veel minder.

Neem ons eens mee in de toekomst, hoe ziet een boodschappenronde er bij jullie uit?

Het wordt er gemoedelijk. We gaan geen schreeuwende actiecommunicatie doen. Het aanbod is gezond en er is beleving in de winkel; onze chef in de open keuken is aanspreekbaar, er wordt in de winkel gefermenteerd en gebakken. Je wordt geïnspireerd en gaat met een tas gezonde boodschappen en een hoofd vol nieuwe ideeën naar huis.

En we hoorden groot nieuws, jullie openen een pop-up?

Jazeker, half mei hebben we een winkel geopend van 80 m², aan het Zwaanshals in het Oude Noorden van Rotterdam, met groenten, fruit, zuivel en gezonde producten van de beste makers uit de regio! Daar bieden we zo'n 40% van ons uiteindelijke assortiment aan.

Waar zien we jullie over 5 jaar?

Er is plek voor vier BOERgondisch vestigingen in Rotterdam. Wellicht aangevuld met kleinere locaties en vestigingen net buiten Rotterdam. Over 5 jaar moeten er toch twee hele toffe buurtsupers in Rotterdam gerealiseerd zijn.


Groenemorgen kan niet wachten, op naar een eerlijke voedselketen! Update juni 2021: BOERgondisch Rotterdam heeft een winkel, het adres is Zwaanshals 239. Geopend van woensdag t/m zaterdag. https://www.boergondischrotterdam.nl/ https://www.instagram.com/boergondischrotterdam/Comments


bottom of page