top of page

Fien volgt haar hart en kiest voor duurzame bloemen!

Er is een nieuw zaadje ontkiemd in het Rotterdamse botanische bedrijfsleven: Kore. Initiatiefnemer Fien de Graaf komt uit de culturele sector, maar is haar hart aan het volgen: stadsmensen blij maken met duurzame bloemen!

Hey Fien, wie ben je en waar woon je?

Mijn naam is Fien de Graaf, ik ben 34 jaar en woon sinds 4 jaar in Rotterdam-west; Delfshaven. Ik kom uit Den Bosch en tot voor kort werkte ik in de culturele sector. Mijn laatste baan was bij het Textielmuseum in Tilburg.. Het was blijkbaar tijd voor een carrièreswitch. Vertel! Waarom ben je gestart met Kore?

Klopt! Ik ben opgeleid als ontwerper en daar ligt een grote passie van mij; vooral voor het ambachtelijk maken van dingen. Dit speelde ook een belangrijke rol in het educatie-werk dat ik een lange tijd deed voor musea. Daarnaast ben ik al zo’n 10 jaar gefascineerd door tuinieren, de schoonheid van bloemen en planten vind ik betoverend.

Ik werkte als vrijwilliger bij een biologische bloementeler (Loofwerk) op het land en ik was helemaal onder de indruk van de manier van omgaan met de grond en natuur. Alles gaat zo mooi in evenwicht en écht als reactie op de natuur. Goed kijken naar wat de natuur doet en hoe de natuur jou kan helpen in plaats van de natuur forceren. Ook ging ik meelopen bij een bloemist en ik dacht JA! ik wil weer met m’n handen werken en dat dan heel graag met duurzame bloemen en planten.

Leg uit? Hoe is het momenteel gesteld met de duurzaamheid van bloemen? Slecht; de sierteelt sector is echt behoorlijk vervuilend. Het is niet heel bekend door de automatische gedachte die veel mensen hebben; ‘het zijn natuurlijke producten, dat kan toch niet slecht zijn voor de natuur?’ Helaas is dat wel het geval, er zijn verschillende aspecten die het nogal vervuilend maken.

Het begint bij de afstand (‘flowermiles’) die een groot deel van onze bloemen afleggen uit teeltgebieden in Afrika, Zuid-Amerika en elders. Deze bloemen worden dagelijks in grote getalen verscheept naar Nederland in koelvliegtuigen en -vrachtwagens. Deze worden deels ook weer verder geëxporteerd. De sector is niet erg transparant, dus om welke percentages dat gaat, weet ik niet. Maar een bezoek aan een groothandel leert wel dat minstens de helft van wat hier verkocht wordt niet uit Nederland komt. Niet alleen die flowermiles zijn schadelijk, ook de mensonterende arbeidsomstandigheden en waterverspilling en -vervuiling in die gebieden zijn schrikbarend.

Helaas zijn ook de Nederlandse bloemen niet heilig. Heel veel bloemen worden in grote kassen geteeld; dat vraagt enorm veel licht en water; energie. Ook worden er in Nederland veel gifstoffen gebruikt bij de teelt, zowel in kassen als in de volle grond. In beide gevallen komen gifstoffen terecht in de lucht en in het water en dat heeft effect op de biodiversiteit, die raakt uit balans. Slechts 1% van de bloementeelt is biologisch.

Ik besef me dat het een vrij negatief beeld is dat ik schets, mijn bedoeling is niet om de hele sector en alle gangbare bloemisten te blamen. Er zijn bloemisten die al stappen zetten richting duurzamere oplossingen en ik ben vast ook niet 100% heilig. Maar ik denk wel dat het goed is dat consumenten hier meer van weten, zodat ze zelf keuzes kunnen gaan maken.

Wat is het meest duurzame wat je kunt doen als je toch wilt genieten van bloemen?

Zelf bloemen zaaien! In je tuin, je balkon of op straat. Dan kun je er zelf af en toe eens wat van plukken en de bijen en insecten kunnen ervan meegenieten. Als je niet zulke groene vingers hebt, kun je ook langsgaan bij pluktuinen die vaak wat verder buiten de stad liggen; daar kun je voor een bedrag je eigen boeket plukken. Sowieso is het altijd goed om bloemen te kopen die horen bij het seizoen. Ik verkoop nu (in februari) enkel droogbloemen omdat er uit de open grond in Nederland gewoon nog geen snijbloemen groeien. Daarvoor moeten we de lente écht nog even afwachten.


Tip: kijk voor duurzame bloemen-opties bij jou in de buurt op https://www.slowflowers.nl/ Je hebt eind 2020 een pop-up shop gehad in Rotterdam-west, hoe is dat bevallen? Heel erg goed. Ik vond het superleuk om iedere dag met zo’n prachtig product te werken. Ook de samenwerking met de lokale telers waar ik zelf een aantal keer per week de bloemen ging halen (soms zelfs zelf plukken) vind ik fijn; je hoort waar ze tegenaan lopen, de insecten, het onkruid, welk effect het weer op de bloemen heeft. Die kennis kan ik dan weer delen. Ik vind het te gek om mooie boeketten te maken van deze bloemen en er mensen blij mee te maken. Ook krijg je als bloemist best wat verhalen te horen; waarom worden er bloemen gekocht, voor wie en waarom?

Het was leuk om te merken dat sommige mensen me vertelden dat ze het zo fijn vonden dat ze nu eindelijk weer bloemen konden kopen. Ze deden dat al een hele poos niet meer, omdat ze weten waar gangbare bloemen vandaan komen.

Wat zijn je plannen voor 2021?

Op vrijdag 25 juni open ik mijn nieuwe -vaste- winkel aan de Bergweg 256-a in Rotterdam-noord. Hier kan ik eindelijk verder bouwen aan mijn concept en product-aanbod! Kore is dan geopend van woensdag-zaterdag van 10-18 uur.

Wat is je toekomstdroom met Kore?

De biologische bloem & plant op de kaart zetten voor stadsmensen. Mensen écht een positief alternatief kunnen bieden op de reguliere sierteelt. Ik wil dat doen door mensen te informeren en de mooie verhalen te vertellen van de telers waar ik de bloemen vandaan haal. Meegaan met de natuur, met de seizoenen – iets dat in oudere culturen meer op de voorgrond stond – voelt voor mij logischer dan hoe we nu veelal met de natuur omgaan.

Daarnaast heb ik een voorliefde voor het vlak waar cultuur, kunst en natuur elkaar raken. Kunstenaars of vormgevers die ook graag werken met natuurlijke thema’s: slide in m’n DM! www.korekore.nl

Insta: @kore_flowersplantsComments


bottom of page