Met The Swapshop richten 5 Rotterdammers zich sinds 2 jaar op het ruilen van kleding. Het ‘ouderwetse’ idee van ruilen steken zij in een fris jasje en onlangs openden zij hun tweede vaste winkel in hartje Rotterdam, naast de Koopgoot. Een gat in de markt!
Initiatiefnemer Monique Drent (30) hebben we daarom het geruilde hemd van het lijf gevraagd. Lees je mee?
Vertel, hoe is dit hele kleding-ruil avontuur begonnen?
In 2013 ben ik (Monique, red.) gestopt met het kopen van kleding. Dat bleek makkelijker en leuker dan gedacht. In het begin ‘versleet’ ik vooral kleding uit mijn eigen kast. Later sloeg dat over in ruilfeestjes met vrienden en vriendinnen die steeds verder uitgroeiden tot kledingruil evenementen op publieke locaties, zoals Mono en positieve protesten op het Binnenwegplein en door de Koopgoot. De motivatie achter deze activiteiten was altijd het verminderen van overconsumptie van kleding en de bijkomende verspilling en vervuiling door de globale textielindustrie. In theorie belandt voor ieder item dat wordt geswapt 1 item minder op de textielafvalberg en hoeft er 1 item minder gekocht te worden. Dit is dus dubbele impact! Het bespaart enorme hoeveelheden water, grondstoffen en CO2.
In 2 jaar tijd van af en toe een evenement naar 3 vaste winkel-locaties. Lekker bezig! Hoe is jullie droom gegroeid de afgelopen 2 jaren.
Nadat wij onder de naam Awearness Kollektif ongeveer een jaar lang events op verschillende plekken in Rotterdam hadden georganiseerd, werden we door Groenemorgen en BlueCity uitgenodigd om de grootste kledingruil van Rotterdam te organiseren in het voormalige Tropicana zwembad. CHANGEZ was een grote kledingruil met gemiddeld 200 bezoekers per editie. Dit was enorm vet. De blijdschap van onze bezoekers vulde ons met zoveel energie dat we meer wilden.
Daarom hoefden we niet lang na te denken toen we in de zomer van 2019 werden uitgenodigd voor een pop-up kledingruil winkel in het duurzame warenhuis Oase. Zo toverden wij de stoffige zolder van het pand om tot heus swapparadijs onder de naam SwapShop010. Toen was het vijf dagen in de week swappen geblazen.
Het was echt testen, op je bek gaan, verbeteren en nog eens testen. We werden opgepikt door lokale en landelijke media, zagen de potentie van het concept en voerden honderden verbeteringen door in die tijd. Daarnaast kregen we mega-veel toffe reacties van klanten. We wisten dus al snel dat we door wilden als permanente swapshop. Zo hebben onze swappers bijna dagelijks de kans om hun shoppen te vervangen voor swappen.
Jullie lijken nu veel wind in de zeilen te hebben vanuit gemeentes en fondsen. Was dit vanaf het begin al zo of bleven deuren toen gesloten? In het begin waren de subsidie deuren zeer gesloten. Dat kwam deels omdat wij ons in onze communicatie teveel richtten op onze globale impact in plaats van onze lokale impact. En globale impact staat helaas nog nauwelijks op de agenda van lokale beleidsmakers en subsidieverstrekkers. Toen we dit veranderden gingen de deuren al ietsje verder open.
Daarnaast is er de afgelopen twee jaar steeds meer aandacht gekomen voor de SDG (Sustainble Development Goals) en klimaatdoelstellingen op globaal, landelijk en lokaal niveau. Dit blijkt uit mediaprogramma’s, zoals Genaaid, The True Cost en River Blue. Dit vergrootte het bewustzijn flink en zorgde dat textielafval steeds belangrijker werd op de politieke agenda. Het is super belangrijk dat er NU iets gebeurd aan die enorme overconsumptie die wij met z’n allen veroorzaken.
Ten slotte hebben we in onze eerder pilots onze impact kunnen meten en naam gemaakt. We kunnen daardoor de populariteit en het succes van ons concept aantonen aan subsidieverstrekkers. Dit maakt onze potentie zichtbaar en laat de opschaalbaarheid van ons concept zien. Wat vindt je het meest spannende aan het runnen van The Swapshop?
Wij zijn gestart vanuit idealisme. Geld was niet belangrijk. Inmiddels zijn we 3 jaar verder, werken we fulltime aan het waar maken van onze dromen en bestaan we binnenkort uit een team van 11 betaalde personen en een top team van 20 vrijwilligers. Onder andere door onze subsidies van Citylab010 en Stichting Doen zijn we in staat om ons team een salaris te betalen. Uiteindelijk willen we natuurlijk helemaal onafhankelijk kunnen draaien van subsidies, zonder dat we onbereikbaar duur worden. Swappen is leuk en moet ook vooral financieel aantrekkelijk blijven voor iedereen! Dit is een constante uitdaging die ons verplicht nog beter na te denken over onze plannen en ideeën. Dit is een eindeloos leerproces met een heel duurzaam, sociaal en betaalbaar eindresultaat!
De korte termijn. Wat zijn de plannen voor 2021?
Die zijn groots! We lanceren volgende maand een nieuwsbrief (schrijf je in door een mailtje te sturen naar joinus@the-swapshop.com), waarin we alle ontwikkeling uitgebreid gaan aankondigen. We starten een webshop, lanceren een crowdfund (zodat we de huur van ons pand in het centrum van Rotterdam kunnen blijven betalen), openen een derde locatie in het centrum van Amsterdam, lanceren onze productlijn en starten met The Swapshop Academy, waarbij talentvolle mensen met een bijstandsuitkering een social traineeship volgen naar betaald werk of hun eigen onderneming! We willen namelijk niet alleen circulaire impact maken, maar ook een sociale, omdat we ervan overtuigd zijn dat iedereen een eerlijke kans verdiend op een nieuwe start!
De lange termijn. Wat zou een droom-samenwerking zijn?
Als het resultaat van swappen hebben wij veel kleding over. Die kleding gooien we niet weg en we sturen het niet naar andere landen voor verkoop. Wij geloven dat we de kleding lokaal een nieuwe bestemming kunnen geven, door donatie of het maken van nieuwe producten. Hiervoor werken wij graag samen met lokale en landelijke ontwerpers. Zo kunnen we circulaire gebruiksproducten aanbieden aan onze doelgroep. Onze droom is niet samenwerken met één persoon maar een sterk netwerk creëren in steden en in het hele land, waarbij we met veel verschillende lokale ondernemers, beleidsmakers, media en andere partijen verandering aanbrengen in het lineaire systeem van consumeren en ongelijkheid in de samenleving. Deze impact maken samen met honderden andere changemakers, DAT is onze droom! Wie of wat is jullie inspiratiebron?
Wij halen inspiratie uit de wereld om ons heen. Mahatma Ghandi was iemand die ons inspireert om vreedzame protesten te voeren en positieve acties te ondernemen voor verandering (in plaats van geweld en agressie). De overvolle winkelstraten en shoppers met tassen vol kleding (een bekend pre-corona straatbeeld) waren inspiratie om iets te doen tegen overconsumptie. Onze tip voor anderen: zoek vooral de media op en benader talentvolle mensen in je netwerk voor samenwerking! The Swapshop heeft vaste locaties in Rotterdam-centrum (Rodezand 25), Rotterdam Noord (De Wasserij) en -scoop- binnenkort ook in Amsterdam. Meer info over The Swapshop op www.the-swapshop.com Enthousiast geworden van dit verhaal en wil je de SwapShop supporten? Ze zijn live met een crowdfunding. Voor meer info: https://crowdaboutnow.nl/campagnes/theswapshop Wil je meer weten over de vervuilende kleding-industrie, hier vind je 3 goede Netflix tips.
Commentaires