top of page

Op excursie langs 4 duurzame woonprojecten: Dit is wat we leerden!

Afgelopen weekend was lesdag 6 van de jaarcursus Permacultuur, die ik (Raymond) volg en die wordt gegeven door Martijn Ballemans van Puur Permacultuur. Deze dag stond in het teken van ecologisch bouwen en we bezochten 4 projecten ter inspiratie en leering. Superinteressante dag waar ik jullie graag meer over vertel. Voordat we beginnen: permacultuur is een ontwerpmethode voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur en oude/traditionele tuinbouw dienen hierbij als voorbeeld.

Acht jaar lang bouwen aan je strobalen huis We startten de dag bij Peter en Marleen Simons in Wijbosch, bij hun zelfbouwproject De Groene Plak. Peter en Marleen zijn al zes jaar bezig met het bouwen van eem strobalen woning en doen alles zo duurzaam mogelijk. Zo plaatsen ze aan de zuidkant van de woning veel ramen in verband met de zon, gaan ze het huis verwarmen met een rocket stove, isoleren ze met strobalen en ‘stucen’ de muren af met leem. Bouwmaterialen halen ze voor niets of een klein prijsje op bij bouwprojecten of krijgen spullen aangeleverd vanuit hun netwerk. Peter is boomverzorger, dus krijgt nog wel eens een mooi stammetje aangeleverd. De duurzame levenskunstenaars zorgen dat ze genoeg tijd hebben om te bouwen aan hun droomhuis. Daarvoor moet je natuurlijk wel zorgen dat je enigszins flexibel bent en zelf je werkdagen in kan delen. Maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. Over twee jaar zijn ze klaar en wonen ze in hun zelfgebouwde paleis.

Duurzame eco-wijk BWWB We vervolgden onze weg naar Den Bosch, naar het eco-woonproject BWWB (Bewust Wonen Werken Boschveld). Hier is een duurzaam gebouwd wijkje gerealiseerd waarbij de bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor het project. Renz Pijnenborgh van Buro Archiservice vertelde ons over het community proces en de manier waarop de huizen zijn ontworpen en gebouwd. Pijnenborgh (73 jaar jong) is al zijn hele leven bezig met duurzame architectuur en de gehele groep stond dan ook gefascineerd te luisteren naar zijn verhalen. Er wonen zo’n 40 gezinnen rondom een centrale binnentuin en gezamenlijke kas. Binnestebuiten is in 2019 langsgeweest en heeft bewoners Laura & Wouter en hun huis vastgelegd: zie hier de video. Interessant was dat Pijnenborgh ons vertelde dat de besluitvorming in deze ‘woongroep’ gebeurt op sociocratische grondslag. Er wordt net zo lang gepraat totdat de gehele groep het min of meer eens is met een bepaalde beslissing. Op de vraag of dit niet veel tijd kost, reageerde hij stellig: zeker niet, het kost juist meer tijd als – na stemming – conflicten of discussies ontstaan tussen bewoners die het eens en oneens zijn. Het gaat tot nu toe al vele jaren goed op deze manier.

Biologisch en verantwoord geteelde groente en fruit Hierna was het een klein stukje rijden naar Tuin de Es in Haaren. Tuin de Es is een prachtige tuinderij, waarvan de basis ooit door permacultuur guru Bill Mollison is ontworpen. Deze tuinderij heeft bijgedragen aan het ontstaan van de Permacultuur beweging in Nederland.

Sinds kort hebben ze een nieuwe winkel gebouwd die is ontworpen door Renz Pijnenborgh en die is gebouwd met bouwmaterialen van Groene Bouwmaterialen. Eigenaar Bart Peijnenborgh vertelde ons over de tuinderij, waar ze mensen uit de psychiatrie opvangen en opleiden tot tuinder en ruimte bieden voor dagopvang voor ouderen met beginnende dementie. Een prachtig boerenbedrijf met het hart op de goede plek.

Ver weg van de consumentenmaatschappij

We sloten de dag af met een bezoek aan Thomas en Astrid, in Haaren. Het stel bewoont een duurzaam gebouwd huis, met een sprookjesachtig interieur. Thomas is eigenaar van de webshop Groene Bouwmaterialen en bewoont met zijn vriendin en hun kinderen een stukje land aan de rand van het bos. Hun binnenruimte was relatief klein en de moestuin groot, omdat ze zo veel mogelijk buiten zijn. Opvallend was het prachtige grote raam in de woonkamer, welke een goed alternatief vormde voor een flatscreen TV.

Al met al een geweldig inspirerende zaterdag. Op zondag ging Tegenlicht toevallig over out-of-the-box huisvesting, het terugkijken waard!

Comments


bottom of page