top of page

Rotterdam is een nieuw voedselbosje rijker!

Afgelopen zaterdag organiseerden we, in samenwerking met Parfum de Boem Boem en Rotterdams Weerwoord, de eerste editie van Parfum de Groen Groen. De eerste groene editie van een normaliter vrij betonnen fietstour! Ook hebben we met de 150 bezoekers een klein voedselbosje aangelegd in Rotterdam-centrum. Kortom: het was een groot succes. Lees hier wat er die dag gebeurt is!

Parfum de Groen Groen werd georganiseerd vanwege het NK Tegelwippen, wat dit jaar voor de tweede keer plaats vindt. Rotterdam is in strijd met Amsterdam wie de meeste tegels kan inwisselen voor groen. Rotterdam kon nog wel een zetje in de rug gebruiken, vandaar deze inspirerende fietstour! De wens was om ook daadwerkelijk te zorgen voor vergroening op de dag zelf, daarom kozen we ervoor om op een ongebruikt stukje verstening van 16 vierkante meter in het Rotterdam Central District, naast de Biergarten. Daar hebben we, in samenwerking met Buro Kruisbestuiving, Rotterdams kleinste voedselbosje aangelegd.


Voedselbos, huh?

Een voedselbos is een door mensen ontworpen bos om eten te verbouwen. Er groeien alleen meerjarige planten, zodat er ieder jaar weer opnieuw geoogst kan worden, met weinig inspanning. Door verschillende lagen planten groeit er enorm veel eten per m2: fruit, noten, kruiden, groenten en eetbare bloemen.


Tof, en het klimaat dan?

Er zijn nog veel meer voordelen! Door de enorme diversiteit aan plantjes trekt het allerlei beestjes aan die we hard nodig hebben. Door al die beestjes en een gezonde bodem zijn mest en bestrijdingsmiddelen helemaal niet nodig. Die gezonde bosbodem houdt ook nog eens veel water vast bij een flinke regenbui. En dat houdt weer de stad koeler op hete dagen.


Op het kleine bostuintje van 16 m2 zie je meer dan 25 verschillende soorten eetbare planten. Onder andere:

  • Een appelboom

  • Bessenstruiken met aalbessen

  • Meerjarige groenten als ‘Eeuwige moes’,‘Zeekool’ en ‘Kardoen’

  • Eetbare bloemen als ‘Daglelie’ en ‘Dropplant’

  • Kruiden als ‘Citroenkruid’, ‘Olijfkruid’ en ‘Verveine’


Wow, benieuwd hoe dat smaakt!

Waar wacht je dan op? Dit bosje is er voor jou. Kijk, voel, ruik, pluk en proef! Maar natuurlijk wel met respect voor de plantjes. Geniet, maar met mate.


MET HEEL VEEL DANK AAN… Rotterdams Weerwoord, Parfum de Boem Boem en de enthousiaste gidsen!

De artiesten: Tim Knol voor het mooie openingsconcert, Elten Kiene voor zijn spoken word performance over groen Rotterdam en Peter Somuah voor zijn magische trompetspel.

De vele locaties en verhalenvertellers: Rotterdam Central District en Stefan Herwig voor de aanleg van het voedselbosje, De Regentuin, Culture Campsite, De Schat van Schoonderloo, Stadskwekerij De Kas, Karin Padmos van GroenNoord en de bewoners van de Schepenstraat.

…en natuurlijk iedereen die heeft meegefietst!

Foto's door Ruben Hamelink!

Kommentare


bottom of page