top of page

Deze Rotterdamse ontwerpers maken de bedrijfskleding van morgen!


In Hoogvliet werken 2 jonge ontwerpers aan de duurzame bedrijfskleding van morgen. In de blog van deze week maken we kennis met Doris en Piek, twee kersverse corona-ondernemers die genoeg hebben van de vervuilende kleding-industrie en de duurzame daad bij het woord hebben gevoegd! Peloris. Vertel, wie zijn jullie?

We zijn Doris (23) en Piek (27). We hebben allebei industrieel ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft, maar hebben elkaar ontmoet op onze zeilbootjes, waar we naast elkaar kwamen te wonen in het haventje van Delft. Momenteel wonen we allebei in de oude Entrepothaven van Rotterdam. Ons beroep is het best te beschrijven als kleermakers met aandacht; we ontwerpen bedrijfskleding naar de wensen van zowel het bedrijf als de uiteindelijke drager en we maken dit lokaal in Rotterdam. Dit alles doen we zo duurzaam mogelijk, waarbij we kijken naar wat de beste keuze is voor de situatie: soms maken we de kleding van rest-textiel, maar we kunnen bijvoorbeeld ook oude werkkleding weer omtoveren tot een nieuwe stijl.

Waarom en wanneer zijn jullie gestart met Peloris?

Zo rond de start van de eerste lockdown vonden we het allebei lastig om werk te vinden waar we echt blij van werden. Werk waar je zonder rompslomp waarde kan toevoegen aan de maatschappij.

In mei 2020 hadden we toevallig op precies dezelfde dag onze toenmalige baan opgezegd, en hebben onze dromen en visie opgeschreven. We droomden van een ontwerpstudio; kleding maken, zeefdrukken, materiaalonderzoek & natuurlijk kleuren. Dat was de geboorte van ontwerpstudio Peloris.


Hoe is het gesteld met de duurzaamheid van bedrijfskleding?

Je ziet veel goede veranderingen opkomen, zoals circulaire bedrijfskleding waar je je kleding weer in kunt leveren en een abonnement hebt op je bedrijfskleding. Ook zien we dat steeds meer bedrijven, waar je shirts of bedrijfskleding kan laten bedrukken, een eco-lijn aanbieden; dat is natuurlijk positief!

Wat ons opviel aan bedrijfskleding is dat het zo weinig waarde heeft voor mensen. Er wordt namelijk nog weinig gekeken naar wat werknemers nou mooi vinden of echt nodig hebben. Iets kan wel van organisch katoen gemaakt zijn, maar als iemand het niet mooi, comfortabel of handig vindt, dan eindigt dat bedrukte shirt toch snel als slaapshirt of poetsdoek. En een werkbroek kan voor de ene werknemer heel handig zijn en voor de andere werknemer, die ander gereedschap bij zich heeft, totaal onhandig zijn. Op dat gebied valt volgens ons nog veel te verbeteren.

Wat is jullie grootste ergernis/learning in de wereld van de kledingindustrie?

De echte prijs van kleding blijft ons telkens weer verbazen. De processen om kleding te maken, van grondstof tot eindproduct, zijn onwijs intensieve, complexe maar ook interessante processen. Deze processen en de mensen die ze uitvoeren verdienen zoveel meer aandacht en waarde. Als we kijken naar de auto-industrie, dan wordt het maak-proces vol trots gepresenteerd. Bij kleding is dit anders, het maak-proces vindt achter gesloten deuren plaats, het is natuurlijk ook een proces vol uitbuiting van mens en natuur. Onze grootste ergernis is dat de bedrijven die hier geld over verdienen ongestoord hun gang kunnen gaan.

Groot dromen. Voor welk bedrijf zouden jullie heel graag bedrijfskleding maken?

We maken graag kleding voor kleine lokale bedrijven en toffe initiatieven, maar mocht de Port of Rotterdam ooit zonder kleding zitten, dan houden we ons aanbevolen! De haven van Rotterdam is enerzijds erg indrukwekkend en mooi, maar anderzijds vervuilend en over de top. Dat zou toch een prachtig verhaal zijn, als de haven (het icoon van de economie) en duurzaamheid hand-in-hand samengaan. De havens zijn ten slotte een aanjager van globalisering en het eindeloos vervoeren van grondstoffen en materialen, hoe meer duurzame stappen daar gezet worden, hoe beter.

Jullie studio bevindt zich in Hoogvliet, hoe is het om daar te ondernemen?

Erg leuk! Het is allemaal nog lekker vrij en toegankelijk en de omgeving lijkt een beetje leven in de brouwerij wel te waarderen. Onze studio in een oud schoolgebouw kijkt uit op een grote ouderen flat, of beter gezegd, de ouderen-flat kijkt uit op ons waardoor we (vooral in de zomer) goed in de gaten worden gehouden. Daarnaast delen we het schoolplein met een Montessori basisschool. Het blijft nu nog even bij zwaaien en kletspraatjes, maar het zou heel leuk zijn als we over een tijdje de (over)buren kunnen uitnodigen en samen wellicht ook iets kunnen ondernemen.

Op welk ontwerp zijn jullie het meest trots?

Moeilijke vraag, we zijn trots op het creëren van waarde voor de drager, van afval naar een product dat iemand lang kan blijven dragen. Dat zit eigenlijk in elk ontwerp, waterafstotende jassen van oud legercanvas, gilets van DeWaard-tenten en servetten van de allerkleinste knipresten. Website: https://www.peloris.nl/ Insta: LINK



Comments


bottom of page