top of page

Vriendinnenclub heeft genoeg van zwerfafval en prikt er op los

Als je op zondagochtend een groepje jonge mensen ziet afvalprikken, moet je niet raar opkijken. Rotterdams Schoon is een gloednieuw initiatief dat zich richt op het schoonmaken van stukjes Rotterdam. Niet klagen, maar prikken! Daar houden we van bij Groenemorgen.

Rotterdams Schoon. Vertel, wie zitten er achter dit initiatief?

Wij zijn Rotterdams Schoon, a.k.a. Annabelle, Juliette, Marloes en Marre. Wij zijn 4 vriendinnen van 26 en 27 jaar, we kennen elkaar sinds 2012 vanuit onze studententijd. Drie van ons hebben de studie geneeskunde gedaan en werken nu op verschillende plekken in een ziekenhuis, een verpleeghuis en bij een overheidsinstantie. De laatste heeft communicatie gestudeerd (wat super handig is voor onze PR) en werkt in HR. We wonen allemaal in Rotterdam, maar wel op verschillende plekken: Noord, Centrum en Zuid.

Waarom zijn jullie gestart met het rapen van zwerfafval?

Mede door de maatregelen rondom corona zijn we de afgelopen maanden steeds vaker met elkaar gaan wandelen. Met name langs de Maasboulevard waren we vaak te vinden. Het viel ons tijdens die wandelingen op hoeveel afval er op straat lag. Marre heeft hierop een afvalprikker gekocht om de daad bij het woord te voegen en een week later had Annabelle een afvaltrolley en prikker aangeschaft (lees: flink geïnvesteerd). Juliëtte en Marloes hadden al eerder op de World Cleanup Day op 19 september jl. afval geprikt; zij hadden het iets slimmer aangepakt en hadden hiervoor afvalprikkers aangevraagd bij de gemeente (bleek gewoon gratis te kunnen!), zij waren dan ook direct enthousiast om mee te doen aan dit initiatief.

Waarom en wanneer besloten jullie er een echt een initiatief met een Instagram pagina van te maken?

Nadat Marre en Annabelle de eerste prikronde langs de Maasboulevard hadden gemaakt, sloten Juliette en Marloes een weekje later aan. We wilden het graag groter maken met meer mensen die afval prikken (hoe meer zielen, hoe meer vreugd en impact). Onder het genot van een drankje is toen de Instagram pagina aangemaakt. We hebben toen ook gelijk de gemeente aangeschreven met de vraag of er eventueel spullen beschikbaar kunnen worden gesteld, die wij dan weer kunnen uitdelen aan mensen die mee willen prikken, en die hebben we inmiddels!Wat voor reacties geven omstanders op het prikken?

We krijgen ontzettend veel leuke reacties van omstanders, dat is eigenlijk het leukste van het hele afvalprikken. We krijgen heel vaak duimpjes omhoog, mensen die ons bedanken of mensen die ‘goed bezig’ roepen. Ook staan er mensen wel eens stil om even een praatje te maken en te vragen wie we zijn en waarvoor we dit doen. Vanuit auto’s wordt er vaak getoeterd waarna er een duim omhoog volgt. Eén keer hebben we zelfs een fles wijn gekregen van een omstander uit een auto die net boodschappen had gedaan. Al met al heel erg leuk.

Wat vinden jullie zo leuk aan het afval prikken?

We vinden het een leuk idee dat we mogelijk andere mensen inspireren. Daarnaast geeft het een goed gevoel om te zien dat een bepaalde straat (of park) echt een stuk schoner eruit kan zien nadat je er bent geweest.

Daarnaast gaan we doorgaans in het weekend in de ochtend op stap wat automatisch echt een goede, actieve start aan je dag geeft; je bent gelijk buiten geweest, spreekt je vrienden weer even én je hebt het gevoel dat je iets bijdraagt.


Sommige mensen zeggen dat het nutteloos is, omdat het volgende week weer vol ligt, of dat de gemeente het moet doen. Wat vinden jullie daarvan?

We hopen een signaal af te geven dat men uiteindelijk meer bewust wordt van het feit dat zo veel afval op straat niet oké is. Dit heeft uiteraard tijd nodig en uiteindelijk geldt ook hier het cliché dat alles bij jezelf begint. Voor ons voelt het wel alsof we écht wat doen; al het afval/plastic die je in de vuilniszak stopt is er toch weer één die niet in een vogel of in het water terecht komt.

Uiteraard zien we ook graag dat gemeente doet wat ze kan en eventueel kunnen we (op termijn) daarin ook wel meer samenwerken. Als we echt iets willen bereiken zal dit uiteindelijk op hoger niveau moeten worden aangepakt waarbij overheidsinstanties en producenten van verpakkingsmateriaal hun verantwoordelijkheid nemen.

Vooralsnog hebben we wel gratis spullen gekregen van de gemeente zoals de afvalprikkers, vuilniszak ringen, handschoenen en vuilniszakken.

Wat is de toekomstdroom met Rotterdams Schoon?

Op het moment van schrijven hebben we de allereerste vergadering van Rotterdams Schoon. Onze toekomstdroom is zo veel mogelijk mensen bereiken en laten aanhaken om ook wekelijks (of hoe vaak je wilt) even een rondje afval te prikken. Eventueel gewoon op je wekelijkse wandeling. Het doel is een afvalvrije stad! Niet alleen in Rotterdam maar ook daarbuiten.

Ook zouden we het leuk vinden om eventuele samenwerkingen aan te gaan met andere leuke initiatieven. Daarnaast hopen we, op persoonlijk vlak, over 40 jaar nog steeds samen te kunnen prikken.

Last but not least. Hoe kunnen mensen aanhaken bij jullie prik-activiteiten?

We hebben een Instagram pagina, waarop je ons een berichtje kan sturen als je mee wilt, wij regelen dan de spullen voor je: Rotterdams Schoon - Instagram

Ook hebben we sinds kort een mailadres waarop je ons kunt mailen als je een rondje wil prikken of spullen wilt gebruiken: rotterdamsschoon@gmail.com

Daarnaast hopen we binnenkort een prachtige website te lanceren waarop ook de niet-instagrammers zich kunnen inschrijven.Comments


bottom of page