top of page

WEAR combineert sneaker love met een positieve impact

We spraken met WEAR, die officieel 6 april haar deuren opende in Rotterdam. Ze geven je sneakers een schoonmaakbeurt en doen dit met een sociaal en duurzaam doel. Een frisse stap in een goede richting dus!
WEAR! Vertel, wie zijn jullie en wat gaan jullie doen?

Wij zijn Lorenzo van Galen (29) en Pim Roggeveen (26). Wij willen een toffe werkplek bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en tegelijkertijd de ‘fast fashion-afvalberg’ en CO2-uitstoot terugdringen. Dit doen wij door middel van sneaker cleaning en de verkoop van tweedehands refurbished sneakers. WEAR zit op de Van Oldenbarneveltstraat 113.


Waar kwam dit initiatief vandaan?


We zijn allereerst zelf enorme sneaker liefhebbers; van design tot het materiaal. Het is een creatieve uiting die je draagt en dat vinden wij heel tof. Daarnaast werkten we in de marketing en communicatie voor bedrijven in de sociaal maatschappelijke hoek. Door instanties zoals Voor Goed, Social Enterprise NL en Stichting De Verre Bergen kwamen we veel in contact met maatschappelijke ondernemers en ondernemers die met circulariteit en duurzaamheid bezig zijn. Denk aan Heilige Boontjes, Fröbel, BlueCity; noem het maar op. We vinden het erg inspirerend om te zien dat men een positieve impact wil maken op mens en milieu. En wij wilden eigenlijk niet achterblijven. We besloten onze liefde voor sneakers en inspiratie vanuit het maatschappelijke te combineren in wat nu WEAR is.

Wat hebben jullie met sneakers?

Sneakers zijn voor ons een soort kunstvorm. Sommige mensen kijken, als ze in Rotterdam lopen, naar de mooie architectuur van de stad. Wij kijken tegenwoordig alleen maar naar de grond als we een ommetje doen. Dat is sinds de start van WEAR wel wat erger geworden.


Sneakers kunnen voor iedereen een andere betekenis hebben, een mooi verhaal vertellen of een uitgebreide gedachtegang qua ontwerp hebben. De Air Max 1 die in 1987 uitkwam is bijvoorbeeld geïnspireerd door Centre Pompidou in Parijs. Tinker Hatfield (de designer) vond het zo vet dat alles van buiten zo zichtbaar was, dat hij dit terug wilde brengen in de schoen. Dit zie je terug in zichtbare air bubble in de zool. Mooi toch?


Nog een speciale reden dat jullie nu gestart zijn, in corona tijd?

Het idee hebben we in juli 2020 volledig uitgewerkt en daarna gepitched bij allerlei verschillende mensen. We hebben niet per sé bewust nagedacht over de coronacrisis. We zijn vooral doorgegaan en kregen daar enorm veel energie van.
Een prachtig pand in hartje Rotterdam. Hoe heb je dat geflikt?

We hopen natuurlijk dat we hier zo lang mogelijk mogen blijven, maar we moeten ook realistisch zijn. Op dit moment hebben we een pop-up contract met alle risico's van dien. Tegelijkertijd levert die tijdelijkheid ook een mate van urgentie op. It's now or never. Zodra we meer financiële ruimte willen we een contract voor de lange termijn afsluiten om vanuit deze locatie echt te bouwen aan het merk.


Wat zijn jouw favoriete sneakers en hoe kom je er aan?

Pim: Ik heb niet per sé een favoriet paar en ben ook totaal niet merktrouw. Sommigen hebben bijvoorbeeld echt alleen maar Nike Air Max of alleen maar Yeezy's (Adidas). Ik vind het juist tof om verschillende designs van verschillende merken te dragen. Wel heb ik nu al een langere tijd de Nike Blazer '77. Een hele klassieke en simpele schoen, maar ik raak er niet op uitgekeken. Wat een geweldig ontwerp.


Lorenzo: Voor mij is dat de Nike Air Max 1, dat is het model waar ik tijdens de middelbare school als eerst mee in aanraking kwam en waarmee ik mijn voorkeuren qua sneakers, kleuren en combinaties begon te ontwikkelen. Dit is nog steeds mijn favoriet. Daarnaast kan ik Yeezy erg waarderen voor de innovatie in design. Het is vreselijk moeilijk om als ontwerper iets radicaal anders te doen met het design van een schoen.


Wat is je favoriete sneakerstore in het buitenland?

Pim: Ik heb er nog niet veel bezocht. We hadden vorig jaar een reis naar Tokio gepland om inspiratie op te doen voor onze winkel. Daar is de sneakercultuur echt gigantisch en zijn er ontzettend veel kleine sneakerstores met unieke store designs en verhalen. Daar keken we erg naar uit. Corona gooide natuurlijk roet in het eten, maar zodra het kan boeken we onze tickets. Eén van de shops die ik dan heel graag wil bezoeken is die van Kith. Een merk uit New York die echt een waanzinnige store hebben geopend vorig jaar.


Lorenzo: Mijn mooiste ervaring in een sneakerstore was in 2008 toen ik bij Flight Club in New York was. Wat een ervaring. Om zoveel modellen, variaties en kleuren bij elkaar te zien. Ik weet nog goed dat ik toen een paartje Nike Air Max Safari's kocht.


Wat zijn jullie toekomstplannen?

We hebben in onze eerste week enorm veel media aandacht gekregen en zijn overladen met complimenten. Daar zaten ook verschillende aanbiedingen tussen om vestigingen te openen in andere steden in Nederland. Iets waar je natuurlijk nog niet van durft te dromen. Het is natuurlijk wel een onderdeel van onze lange-termijn strategie. Uiteindelijk willen we op verschillende locaties in Rotterdam zitten en in andere steden in Nederland zoals Amsterdam en Utrecht. Het ultieme doel is een shop openen in Tokio of Los Angeles. Dream big zeggen ze dan wel eens.


Succes, Lorenzo & Pim! We support you 💚


Check WEAR hier:
Comments


bottom of page