top of page
illu_groenemorgen_Tekengebied 1.jpg

Samen leggen we 250 geveltuinen aan in Alkmaar!

GELUKT!

 0 

 2 

 5 

 5 

 0 

 2 

 4 

 9 

 6 

Aangelegde geveltuinen

Stoeptegels gewipt

Help om Alkmaar
te vergroenen! 

De geveltuin. Wie wordt er niet zielsgelukkig van? De bewoner, het langslopende publiek, het riool en niet in de laatste plaats de insecten. Weinig zaken oogsten zo’n hoog percentage plezier als een geveltuin. Daarom hebben we met de hele stad 255 nieuwe geveltuinen aangelegd in Alkmaar.

drake_meme.jpg
Stapel-tegels-2.gif

Waarom 250 geveltuinen?

Waar de versteende tuin de vorige eeuw terrein heeft gewonnen, zien we de laatste jaren dat er weer een verlangen naar meer vergroening van de leefomgeving is. Ja, betonnen/versteende straten zijn makkelijk in het onderhoud, maar zijn ook ongezellig en ongezond. De geveltuin is een makkelijke stap naar een groener, sociale, gezonde woonomgeving. 

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een strook groen die tegen de voorgevel van je woning ligt. Een geveltuin is meestal 1 stoeptegel (30 cm) breed en maximaal de breedte van de gevel.

20210509_115125-01.jpeg

De voordelen van een geveltuin

Niet per sé in volgorde van belangrijkheid

planttt.gif

Je komt vrolijker thuis, het fleurt je huis en straat gelijk op

bee.jpg

Een geveltuin is een stukje natuur: goed voor de bijen en insecten

Raindrops on Leaf

Het vangt regenwater op en koelt je huis & straat af (ja echt)

Joshua Pinto Ferreiro - process.jpg

De geveltuin geeft een boost aan je sociale contact in de straat

Kortom: genoeg redenen om een geveltuin te nemen. Dus, kom in actie, en help mee om Alkmaar te vergroenen!

fotograaf jan de groen (1).jpg

Dus wat hebben we gedaan?

  • De campagne ’250 geveltuinen in Alkmaar startte op zaterdag 22 mei 2021 (dag van de biodiversiteit) met het doel om er 250 nieuwe geveltuinen bij te krijgen vóór het einde van het jaar. De campagne inspireerde Alkmaarders om aan de slag te gaan met het vergroenen van hun leefomgeving.

  • In samenwerking met de gemeente Alkmaar mochten we 25 geveltuinen weggeven, voor mensen met een kleine beurs. 

Welke planten zet je in een geveltuin?

Afhankelijk of je veel of weinig zon hebt op je gevel kies je de planten. Met bolletjes heb je vroeg in het voorjaar al kleur. Klimplanten bedekken snel je gevel.
Voor een geveltuin in de zon plant je bijvoorbeeld: Leipeer, Stokroos, Lavendel, Salie, Vetplant, Siergrassen, Klimrozen.
Voor een geveltuin in de schaduw plant je bijvoorbeeld: Akelei, Anemoon, Vingerhoedskruid, Hortensia, Varens, hosta, helleborus en Clematis.

Tips:

plant.gif

Hoe onderhoud je een geveltuin?

Het onderhoud valt reuze mee, gemiddeld ben je er tien minuten per week aan kwijt. Je kan bij de keuze van beplanting rekening houden met de beschikbare tijd die je hebt. Het leukste is om de verzorging met buren te organiseren, dan kan je elkaar aflossen tijdens vakantie en het is nog gezellig ook.

Image by Neslihan Gunaydin

Meedoen?

Eindstad: Er zijn 255 nieuwe geveltuintjes in 2021 erbij gekomen

De campagne zelf is afgelopen maar je kan natuurlijk nog steeds aan de slag. De Gemeente Alkmaar moedigt het aanleggen van geveltuintjes aan en er is zelfs subsidie voor te krijgen. 

FotostudioNatzijl_Lombardsteeg-2_lr.jpg

Recap

Zo ging dat in 2021

We kregen aanmeldingen van deelnemers door heel de stad en zelfs in de omliggende dorpen De Rijp en Stompetoren. De nieuwe Burgermeester van Alkmaar Anja Schouten sprak een mooi filmpje voor ons in en we kwamen in de krant. Wat een enthousiasme! 

Meedoen?

Laten aanleggen

Wil je een geveltuin (tegen betaling) laten aanleggen? Stuur ons een bericht en we verbinden je door met een hovenier in de buurt.

20210509_102315-01.jpeg
laten-aanleggen
20210509_122830-01.jpeg

Meedoen?

Met de buurt geveltuinen aanleggen

Zie je het liefste meer geveltuinen verschijnen in je buurt? Trommel dan wat buren op door middel van een flyer-actie en vraag een subsidie aan bij de gemeente. Met 5 buren samen kan je al een vergoeding krijgen voor planten en aarde. Wij kunnen je helpen met de aanpak en het maken van een plan.

Contact

Voor 2021 is de campagne voorbij en we gaan kijken hoe we in 2022 weer verder gaan. Tijdens het vergroenen van Alkmaar hebben we per ongeluk ook een plantenasiel en mini-kwekerij opgericht op het terrein van HAL 25. Plantastico is een non-profit project dat wordt gerund door vrijwilligers en probeert op een laagdrempelige manier de stadsbewoner aan de planten te krijgen en stadsvergroening te stimuleren. Kom een keer langs om een plant te ruilen of doneer je stekjes of stervende binnenplanten!

Plantastico.jpeg
zelfstandig-aanleggen
177306-beeld+tekst kleur (2)-c4e318-larg
Groenemorgen_Logo_Groen_RGB.png
2. logo_steenbreek_def_500px.png
Logo DWGWD.png
hal25_logo_black.png
185295866_1471531319868215_4446282960786

Over ons

250 Geveltuinen Alkmaar is een concept van Stichting Groenemorgen uit Rotterdam en wordt lokaal getrokken door Alkmaarders Tycho Hellinga en Ginger Verhagen. Wij zijn twee bewoners van de binnenstad, werkzaam in de culturele en creatieve sector, met een hobby en een liefde voor planten en groen. Het project wordt financieel gesteund door de gemeente Alkmaar.

bottom of page