illu_groenemorgen_Tekengebied 1.jpg

Samen leggen we 250 geveltuinen aan in Alkmaar!

 0 

 2 

 3 

 7 

Aangelegde geveltuinen

 0 

 2 

 3 

 4 

 9 

Stoeptegels gewipt

Help om Alkmaar
te vergroenen! 

De geveltuin. Wie wordt er niet zielsgelukkig van? De bewoner, het langslopende publiek, het riool en niet in de laatste plaats de insecten. Weinig zaken oogsten zo’n hoog percentage plezier als een geveltuin. Daarom gaan we samen 250 nieuwe geveltuinen aanleggen in Alkmaar. Let’s grow!

drake_meme.jpg
Stapel-tegels-2.gif

Waarom 250 geveltuinen?

Waar de versteende tuin de vorige eeuw terrein heeft gewonnen, zien we de laatste jaren dat er weer een verlangen naar meer vergroening van de leefomgeving is. Ja, betonnen/versteende straten zijn makkelijk in het onderhoud, maar zijn ook ongezellig en ongezond. De geveltuin is een makkelijke stap naar een groener, sociale, gezonde woonomgeving. 

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een strook groen die tegen de voorgevel van je woning ligt. Een geveltuin is meestal 1 stoeptegel (30 cm) breed en maximaal de breedte van de gevel.

20210509_115125-01.jpeg

De voordelen van een geveltuin

Niet per sé in volgorde van belangrijkheid

planttt.gif

Je komt vrolijker thuis, het fleurt je huis en straat gelijk op

Een geveltuin is een stukje natuur: goed voor de bijen en insecten

Het vangt regenwater op en koelt je huis & straat af (ja echt)

De geveltuin geeft een boost aan je sociale contact in de straat

Kortom: genoeg redenen om een geveltuin te nemen. Dus, kom in actie, en help mee om Alkmaar te vergroenen!

fotograaf jan de groen (1).jpg

Dus wat gaan we doen?

  • De campagne ’250 geveltuinen in Alkmaar start op zaterdag 22 mei 2021 (dag van de biodiversiteit) en het doel is om er 250 nieuwe geveltuinen bij te krijgen vóór 30 oktober 2021. Deze campagne gaat Alkmaarders inspireren om aan de slag te gaan met het vergroenen van hun leefomgeving.

  • In samenwerking met de gemeente Alkmaar mogen we 25 geveltuinen weggeven, voor mensen met een kleine beurs. 

  • We zijn druk bezig met een recordpoging langste geveltuin van NL organiseren, waarover later meer.

Welke planten zet je in een geveltuin?

Afhankelijk of je veel of weinig zon hebt op je gevel kies je de planten. Met bolletjes heb je vroeg in het voorjaar al kleur. Klimplanten bedekken snel je gevel.
Voor een geveltuin in de zon plant je bijvoorbeeld: Leipeer, Stokroos, Lavendel, Salie, Vetplant, Siergrassen, Klimrozen.
Voor een geveltuin in de schaduw plant je bijvoorbeeld: Akelei, Anemoon, Vingerhoedskruid, Hortensia, Varens, hosta, helleborus en Clematis.

Tips:

plant.gif

Hoe onderhoud je een geveltuin?

Het onderhoud valt reuze mee, gemiddeld ben je er tien minuten per week aan kwijt. Je kan bij de keuze van beplanting rekening houden met de beschikbare tijd die je hebt. Het leukste is om de verzorging met buren te organiseren, dan kan je elkaar aflossen tijdens vakantie en het is nog gezellig ook.

Image by Neslihan Gunaydin

Meedoen?

Zelfstandig aanleggen

Alkmaarders mogen zelfstandig een geveltuin aanleggen, voor het eigen huis of portiek. Heb je er dit jaar één aangelegd? Meld deze dan aan ons via mail (foto vinden we leuk!) en dan tellen we 'm mee!

20210509_120459-01.jpeg
20210509_155410-02.jpeg

Meedoen?

Maak kans op een geveltuin!

In samenwerking met de gemeente Alkmaar mogen we 25 geveltuinen weggeven aan inwoners met een krappe beurs. Wil je kans maken op één van deze geveltuinen? Mail ons je naam, adres en reden waarom je er eentje wilt winnen en wie weet komen we langs! Inbegrepen is de planten, aarde, aanleg en afvoer van zand en steen.

Meedoen?

Laten aanleggen

Wil je een geveltuin (tegen betaling) laten aanleggen? Stuur ons een bericht en we verbinden je door met een hovenier in de buurt.

20210509_102315-01.jpeg
 
20210509_122830-01.jpeg

Meedoen?

Met de buurt geveltuinen aanleggen

Zie je het liefste meer geveltuinen verschijnen in je buurt? Trommel dan wat buren op door middel van een flyer-actie en vraag een subsidie aan bij de gemeente. Met 5 buren samen kan je al een vergoeding krijgen voor planten en aarde. Wij kunnen je helpen met de aanpak en het maken van een plan.

Jouw nieuwe geveltuin

aanmelden?

Al eentje aangelegd? Laat het ons weten en we zetten hem op de kaart!
We hebben een pakketje voor je met zaadjes, een kortingsbon van Ranzijn, en een leuk houten bordje. We kunnen het pakketje langsbrengen bij je thuis, of je kan hem op komen halen bij broedplaats HAL25.

Mail ons je adres, foto van je tuintje en vermeld of je het pakketje zelf komt halen of dat je hem thuisbezorgd wil krijgen. 

Fotograaf Karina Amman (3) (1).jpeg
 
177306-beeld+tekst kleur (2)-c4e318-larg
Groenemorgen_Logo_Groen_RGB.png
2. logo_steenbreek_def_500px.png
Logo DWGWD.png
hal25_logo_black.png
185295866_1471531319868215_4446282960786

Over ons

250 geveltuinen Alkmaar wordt lokaal getrokken door Tycho Hellinga en Ginger Verhagen, twee bewoners van de binnenstad, werkzaam in de culturele en creatieve sector, met een hobby en een liefde voor planten en groen. Het project wordt financieel gesteund door de gemeente Alkmaar.