top of page

5 gouden tips om je buurt te vergroenen!

Uit honderden onderzoeken (zoals deze) blijkt dat heel veel Rotterdammers meer groen in hun omgeving willen. Dat komt goed uit, want Rotterdam is in een verwoedde strijd verwikkeld met Amsterdam tijdens het NK Tegelwippen. Dus het is hoognodig om te onttegelen en te vergroenen. Hoe meer, hoe beter!

Maar ja, hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een groene straat en buurt? Hierbij 5 gouden tips & 3 praktijkcasussen. Tip 1 Alles begint met een droom. Maak een visuele impressie met de supersimpele ontwerptool op Vergroenjebuurt;

Tip 2 Zoek medestand en draagvlak bij je buren. Ga op zoek naar mensen die ook willen vergroenen, bijvoorbeeld door briefjes in de bus te doen. Zorg dat je de groep verbindt via een communicatie-medium (via whatsapp of een Facebook groep bijvoorbeeld);

Tip 3 Zoek contact met de wijknetwerker van de gemeente, die helpt je aan de juiste contacten. Bel 14010 en zoek contact met de wijknetwerker voor jouw wijk (ook handig voor andere plannen!). Houd vol en zet door. Die groene straat komt er niet vanzelf!

Tip 4 Organiseer een leuke groendag en je zult zien dat de positieve energie tegen de plinten klotst!

Tip 5 Leer van anderen, zoals onderstaande praktijkcasussen van dit jaar. Praktijkvoorbeeld 1 - 300 meter nieuwe geveltuin in Kralingen! Zanger Guus Bok en zijn buurman Max de Corte (Cooperatie Ondergrond) hebben in 2020 al 40 meter eetbare geveltuin aangelegd in de Brouwersstraat in Kralingen. Dit was een feestelijke dag die vroeg om een vervolg. Guus en Max zijn erg gepassioneerd over het vergroenen van de stad, dus ze maakten een nieuw plan. Guus is weer met briefjes langs de brievenbussen gegaan en heeft zijn buren van omliggende straten opgeroepen wie mee wilt doen aan een nieuwe geveltuinen actie. Hij kreeg veel positieve reacties, wat resulteert in een nieuwe geveltuinen-dag op zaterdag 5 juni. Op die dag willen ze 300 meter geveltuin aanleggen op 1 dag. Vanaf een centraal afhaalpunt zullen ze tuinaarde en planten verspreiden, zodat mensen zelf hun geveltuin aan kunnen leggen. De financiering (€9000) hebben ze aangevraagd via een bewonersinitiatief.

Heb je zin om mee te helpen bij het aanleggen op de dag zelf (zaterdag 5 juni)? Mail dan naar Guus (guusbok at gmail.com)

Aantal tegels gewipt: 200 (2020) en +/- 1500 (2021) Praktijkvoorbeeld 2 - Grote Geveltuinendag in Oud-Mathenesse Tiziana Silva woont in Oud-Mathensse en zit met een aantal buren in een groen-club, die is opgestart vanuit de gemeente en is gevuld met bewoners die zich willen inzetten voor een groenere wijk. Samen met een paar andere enthousiaste kartrekkers bespreken ze de groene dromen voor de wijk. Dit resulteerde in een geveltuinendag in 2020 waarbij 45 geveltuinen zijn aangelegd. Dat vroeg uiteraard ook om een vervolg, dus op zaterdag 24 april is er eveneens een geveltuinendag georganiseerd, waarbij weer 27 geveltuinen zijn aangelegd.

Het benodigde budget is eveneens aangevraagd middels een bewonersinitiatief. Meer info via de wijknetwerker. Aantal tegels gewipt: 890 (2020) en +/- 534 (2021) Praktijkvoorbeeld 3 - Chill & Siertuin voor bij en bewoner Marc van de Wiel woont aan de Noorderhavenkade in Rotterdam-Bergpolder en ergerde zich, samen met wat buren, al een aantal jaren aan het volledig versteende pleintje achter het gezondheidscentrum voor zijn deur. Met elkaar zijn ze gaan dromen en kwamen tot het idee van een chill- & siertuin voor bij en bewoner.

Marc en zijn buren wilden zich hard maken voor een gevarieerde tuin die goed is voor de biodiversiteit. Ze zijn de plannen op papier gaan zetten, hebben mede-bewoners geënthousiasmeerd door middel van brieven en zijn toen samen met de wijknetwerker tot een aanvraag van een bewonersinitiatief gekomen. In eerste instantie begrootte de gemeente €55.000 voor de aanleg en dit zou helaas te duur worden. Na tussenkomst van de wijknetwerker lag er een offerte van €18.000, waarbij de bewoners zelf ook een deel van de arbeid voor hun rekening zouden nemen. Dit bedrag is gedekt door 2 wijkraden en ‘Groen Dichtbij Huis’.


De aanleg is gedaan in april van 2021 en binnenkort gaan de planten de grond in. De bewonrs zorgen met elkaar voor het onderhoud. Na enkele jaren hard werken en dromen is de chill- en siertuin nu bijna echt klaar voor gebruik en kunnen de omwonenden en insecten gebruik gaan maken van het nieuwe stukje groen.


Aantal gewipte tegels: +/- 2230


Comments


bottom of page