top of page

De meest uitbundige geveltuin vind je in Rotterdam-zuid!

We reden nietsvermoedend een rondje op zuid en ineens was hij daar: één van de langste en meest groene geveltuinen die we ooit hebben gezien! Even aanbellen dan maar en verhaal halen! Bewoonster Taffy deed nietsvermoedend open, nam de complimenten in ontvangst en wilde haar verhaal graag met ons delen. Lees en leer van de grootmeesters van de geveltuin!

Hey Taffy, wie zijn jullie en hoe lang wonen jullie al in Feijenoord?

Wij komen van de andere kant van de Maas (stadskant) en wonen hier in de Stadstuinen vanaf 2003. We wonen dus ruim 18 jaar in dit ‘nieuwbouw’ huis en zijn een paar jaar later begonnen met onze geveltuin.

Complimenten voor de enorme geveltuin! Hoe lang is deze en wat staat er allemaal in?

De geveltuin is ruim 30 meter lang en met een hoogte van ruim 3 meter bijna 100 vierkante meter geveloppervlak. Wij hebben een aantal cypressen staan, die we zo hoog mogelijk laten groeien. De Wilde Wingerd en vuurdoorn proberen we in toom te houden en daarbij de hoogte van het dakterras aan te houden. Het liefst zouden we natuurlijk de hele gevel willen laten begroeien maar dan kunnen wij het niet meer onderhouden. Verder hebben we Berberis, vlinderstruik, beukhaag, laurier, hedera, kerstboompje en stokrozen staan. We zijn begonnen met wat planten die we cadeau kregen en veel is ook komen aanwaaien. De Wilde Wingerd hebben we geplant om de gevel snel groen te hebben. Die gaan we echter vervangen door vuurdoorn (die groeit er al doorheen).

Hoe is het zo begonnen? Gelijk vanaf dat jullie het huis betrokken of later begonnen?

We zijn begonnen met het wippen van een paar tegels (een paar jaar nadat we hier woonden)

daarna nog een paar....

en nog een paar....

en nog een paar...

Uiteindelijk hebben we bij de gemeente opsluitbanden aangevraagd.

Foto uit 2004, voordat de tegels werden gewipt en volledig versteend opgeleverd door gemeente/projectontwikkelaar. Iets wat nu helaas nog steeds gebeurd.


Wat vind je van de buitenruimte in je wijk? Groen genoeg of nog lang niet?

We hebben geluk in deze wijk met veel centraal groen in het parkje. Daaromheen bij de woningen en bij de school is het nog niet groen genoeg. Vooral bij de school (OBS de Pijler, red.) is het veels te stenig. Zowel horizontaal als verticaal. Ik heb ooit de gevel bij de school over de volledige lengte uitgekrabd en ingezaaid met verschillende kleuren stokrozen. Die heeft de plantsoenendienst er helaas uit getrokken voordat ze volgroeid waren.

In het oorspronkelijke plan van de gemeente waren op de hoek van de straat een aantal bomen gepland, maar deze zijn er helaas nooit gekomen. Het zou mooi zijn wanneer dat alsnog uitgevoerd zou worden.

Het grootste deel van jullie gevel wordt begroeid door een wilde wingerd. Die groeien snel! Hoe ziet de verzorging ervan uit? Kun je dan nog wel op vakantie?

Het mooie van wilde wingerd is dat hij meedoet met de seizoenen. Kaal in de winter, fris groen in de zomer en rood in de herfst. Bovendien dansen de bladen in de wind en lijkt de hele gevel te golven. In de winter is het vooral bladeren rapen. In het voorjaar en zomer is het zaak alle uitlopers af te blijven knippen. Het is een hele snelle groeier. Vandaar dat we een vuurdoorn hebben geplant. Zodra deze groot genoeg is, gaan we de wingerd weg halen. De wilde wingerd groeit zo ontzettend snel, in de zomermaanden moeten we ‘m bijna wekelijks bijknippen.

Een paar jaar later, omstreeks 2014

Hoe reageren buren/langslopers op jullie groene gevel?

Wanneer we aan de gevel bezig zijn hebben we vaak positieve aanspraak. We hebben ook meerdere malen gezien dat mensen op de foto worden gezet voor onze gevel.

Hoe veel tijd ben je er aan kwijt per maand?

Heel wisselend. We gaan aan de slag met mooi weer en wanneer we er zin in hebben. Werken aan een geveltuin is namelijk niet alleen snoeien en onkruid trekken maar vooral een sociale bezigheid. Iedereen die langskomt, grijpt het moment aan om even een praatje te maken.

Hebben jullie nog tips voor mensen die ook zo'n groene gevel ambiëren?

Gewoon DOEN! Begin met het wippen van één tegel en je ziet waar het toe kan uitgroeien.

De geveltuin anno 2021!


Comments


bottom of page