top of page

Je huis duurzaam inrichten én geld besparen? Het kan!

Je huis duurzaam inrichten met behulp van een interieurstylist én geld besparen. Dat klinkt als een gouden combinatie, wie wilt dat nou niet? Annemarie is afgelopen jaar gestart met haar bedrijf Rottzooi en helpt jou om van je huis een knus & duurzaam nestje te maken! Hoe ze dat doet? Dat lees je hier!

Tell us! Wat vertel je op een borrel als je jezelf voorstelt?

Hey! Ik ben Annemarie en met mijn bedrijf Rottzooi breng ik karakter en persoonlijkheid in woon- en vakantiehuizen. Dit doe ik met zo veel mogelijk tweedehands meubels. Ik kijk daarbij naar de persoon, het huis én de omgeving, om zo tot een tijdloos interieur te komen die niet binnen een jaar al ‘uit’ is.

Een gat in de markt natuurlijk! Veel mensen willen wel een duurzamer interieur maar houden niet van het eindeloze zoeken. Wat vind je zo leuk aan het stylen van huizen?

Voor de corona hield ik mij voornamelijk bezig met het neerzetten van culturele events. Daar kon ik een hoop creativiteit in kwijt. Ik vond het heerlijk om een sfeer en plek te creëren waar mensen even weg konden zijn van het alledaagse. Maar, iets bedenken, opzetten en aankleden wat maar maximaal een weekend bleef staan, dat gaf toch niet meer genoeg voldoening.


Nu creëer ik een plek waar mensen in mogen wonen en die hen elke dag kan blijven inspireren. Want, de omgeving waarin je dagelijks bent heeft enorm veel invloed op hoe je je voelt. Ik denk dat we daar na dit jaar allemaal wel over eens zijn!


Maar, ik zie zo veel huizen met een inrichting die van ieder ander had kunnen zijn. Alsof de trendhoek van de kwantum is leeggekocht en als een ctrl c - ctrl v is neergezet in een woonkamer. Dat is wat mij betreft een gemiste kans.


Het is ten slotte jouw huis in jouw omgeving en niet die van een ander. Maar hoe vertaal je dat zonder enkel wat fotolijstjes neer te zetten van de reizen die je gemaakt hebt? Daar help ik mensen graag bij.


De woonkamer

Hoe ga je te werk?

Eerst vraag ik mensen om een pinterest board aan te maken en daar alles in te pinnen wat hen aanspreekt. Het gaat dan niet alleen om interieurplaatjes maar ook stills uit hun favoriete films, natuurfoto’s, schilderijen, een foto van de stad waar ze een fijne vakantie gehad hebben etc. In de tussentijd doe ik een kort onderzoek naar het huis, de bouwstijl en de omgeving. Want, niet ieder interieur past in ieder huis en in iedere omgeving.


Hierna heb ik allerlei kaders waarvanuit ik een concept en sfeer kan bedenken. Dit werk ik uit in een moodboard. Het praat namelijk een stuk makkelijker wanneer ik het beeld wat ik in mijn hoofd heb, visueel kan maken. Wanneer we het samen eens zijn over de sfeer, ga ik aan de slag met de kleuren, materialen, de indeling en meubels.


Voor de meubels kijk ik zo veel mogelijk op marktplaats. Dit vul ik aan met nieuwe producten waar nodig en probeer ik altijd een duurzame optie te vinden. Ik verwerk er ook graag producten in van kleine ondernemers die ik vind via instagram of etsy. Weer zoiets wat enorm veel gevoel en karakter toevoegt aan de ruimte!

Wat is je project tot nu toe waar je het meest trots op bent?

Het lastige van projecten laten zien als je interieurstylist bent, is dat het vaak wel een jaar kan duren voordat een project helemaal is uitgevoerd. Er zijn dus enorm veel projecten waar ik trots op ben, maar die letterlijk nog in de stijgers staan.


Uiteindelijk zou ik dan toch zeggen dat ik op mijn eigen huis het meest trots ben. Deze hebben we op de dag van de eerste lockdown gekocht, toen mijn vriend en ik ’s avonds tot de realisatie kwamen dat we de komende tijd geen werk meer zouden hebben (want: muzikant en event producent). We besloten samen ‘alvast te beginnen’ aan de verbouwing en hebben uiteindelijk vrijwel alles zelf gedaan - met een minimaal budget. Dit heeft er voor gezorgd dat ik heel bewust ging kijken wat we in het huis konden hergebruiken én wat er allemaal op marktplaats te vinden was.


Zo hebben we in plaats van een nieuwe keuken, de kastjes geverfd, nieuwe greepjes eraan gedaan en de bovenste kastjes vervangen door planken. Het bad met de kraan en zelfs de douchebak heb ik via marktplaats op de kop getikt. De eettafel en een kastje vonden we op straat. Uiteindelijk hebben we alleen de bouwmaterialen, tegels, kranen, koelkast en wat lampen nieuw gekocht. Alle andere meubels zaten al in de familie, vond ik via marktplaats of maakten we zelf.

Wat is je lange termijn droom met Rottzooi?

Ik wil graag zo veel mogelijk mensen laten zien hoe leuk het is om met tweedehands meubels te werken. Het brengt zo veel meer karakter in je huis omdat het al een leven achter de rug heeft. Voor veel mensen ligt er een enorme drempel omdat ze niet weten waar ze het moeten vinden, wat ze er vervolgens mee moeten doen om het ‘leuk’ te maken én hoe ze het kunnen verwerken in hun interieur zonder dat ze het gevoel hebben in een kringloop te wonen.


Dit wil ik doen door middel van mijn eigen projecten, maar ik wil het ook mensen gaan leren in de vorm van online cursussen. Ik ben dan ook druk bezig met het bedenken hoe ik dat het beste zou kunnen inrichten.


En ja, die bnb gaat er ook zéker een keer komen!

Heb je tips voor mensen die hun huis duurzamer willen inrichten?

Ga uit van een tijdloze basis. Daarmee bedoel ik meubels die zichzelf in de loop der tijd al bewezen hebben zoals Thonet stoelen, een mooie houten eettafel, een mooie kast van echt hout etc. Vul dat aan met wat spannende items die wellicht iets trendgevoeliger zijn, maar waar je NU helemaal wild van wordt - zoals kussens en een mooie sprei. Deze kan je wat makkelijker om de zoveel jaar vervangen waardoor je toch het gevoel hebt dat je af en toe wat kan veranderen in je interieur.


Kijk ook eens om je heen wat er al staat. Kan je dingen die je nu hebt aanpassen waardoor ze wél weer in jouw smaak passen? Je kunt veel verven of opnieuw stofferen. Ook een tip voor Ikea banken en stoelen is het bestellen van een nieuwe hoes. Er zijn verschillende partijen die deze maken in allemaal mooie stoffen.


Via mijn instagram geef ik ook vaak interieurtips, deel ik wekelijks de leukste marktplaats vondsten én kan je een gratis checklist downloaden voor het vinden van de leukste tweedehands meubels.

Meer info: http://www.rottzooi.com/ Benieuwd hoe het huis er uitzag voordat Annemarie aan de slag ging?


コメント


bottom of page