top of page

Kuuroord voor het stadse leven: ECOlonie!

Groenemorgen blogger Raymond is met zijn gezin op camper-trip door Europa. Hij kocht onlangs zijn eerste camper en is half mei vertrokken richting Portugal. Zijn eerste stop: ECOlonie. Een duurzame woon-werkgemeenschap in de Franse Vogezen. Uurtje of 6 rijden vanaf de NL’se grens. Zo’n dertig jaar geleden opgericht door Nederlanders, met als visie om een duurzame utopie te creëren, waar mens en natuur kunnen floreren. Dat is na al die tijd nog steeds springlevend. Een kort verslag (op persoonlijke titel en dus vanuit de ik-vorm)

ECOlonie dus. Een vrij enorm landgoed, in de glooiende groene heuvels van de Vogezen. Het is hartje lente, het is hier net zo nat geweest als in Nederland dit jaar en dus springt alles uit de grond en is lichtgroen bedekt. De camping is nog erg leeg, Nederlanders wachten tot de corona maatregelen echt zijn opgeheven en wellicht op beter weer. Wij hadden de reis al een tijdje gepland en het gaat tot nu toe (al 4 hele dagen op reis) zeer prima. PCR test op zak en gaan. De rust van het voorseizoen zorgt ervoor dat we deze plek in alle rust kunnen ontdekken.

Je komt binnen via een lange oprijlaan die uitkomt op het hoofdgebouw, het chateau. Het is het centrale punt met eromheen nog een stuk of 8 grote gebouwen, waar de keuken, bibliotheek, winkel, bakkerij, workshopruimtes, kantoren en woonvertrekken zijn. De gebouwen lijken zo uit de Middeleeuwen te stammen en zijn kleurrijk versierd met schilderingen en sprookjesachtige namen als Ignus en Gaia.

Mama Gaia staat voor Moeder Aarde. De scheppende kracht. Die is dan ook het allerbelangrijkste natuurlijk. Uit moeder aarde groeit ons voedsel, worden levens wezens en organismen geboren en ze geeft ons al wat we nodig hebben.


Om hier rond te lopen is alsof je een sprong in de tijd maakt. Naar 50, 100, 500 jaar geleden. Je vindt er alles wat je – in essentie – nodig hebt. Een supermarkt, een bakker, een kledingwinkel, een ontmoetingsruimte, sanitaire ruimtes en natuurlijk verschillende akkers voor de landbouw. Verderop in de vallei heeft ECOlonie 20 jaar geleden ook nog een prachtig landgoed van 9 hectare (La Forge Neuve) en een geitenboerderij verworven vanuit waar ook activiteiten, workshops en productie plaatsvinden.


Je zou een paar boeken kunnen schrijven over wat hier allemaal gebeurt, maar laat ik 4 onderdelen uitlichten: de mensen, de winkel, de creatieve ruimte en de meditatieruimte.

ECOlonie is een op zichzelf staande stichting, niemand is privé eigenaar. ECOlonie bestaat zodat het kan bestaan. Het bestaat voor zichzelf en het doel dat het dient: mensen inzichten laten opdoen in duurzaam leven, in zichzelf en in elkaar. Het wordt voornamelijk gerund door een paar vaste medewerkers, bijvoorbeeld een familie met 3 kinderen die hier al 16 jaar wonen. Verder draait bijna alles op het werk van vrijwilligers die voor kost & inwoning 40 uur per week werk verrichten. Dat varieert van werken op het land, in de geitenboerderij, in de winkel en in de keuken. Zo in het laagseizoen in mei schat ik in dat er zo’n 25 vrijwilligers (‘participanten’) hier rond lopen. Daarnaast zijn er verhuurbare hutten die je kunt boeken als bezoeker en is er een vrij grote camping, waar in het hoogseizoen wel een paar honderd mensen kunnen verblijven.

De natuur hier is van ongekende schoonheid. Eindeloos groen, geen mechanisch achtergrond geluid, zo goed als geen gemotoriseerd verkeer in de buurt en ontzettend veel vogels. Een avondwandeling hier doet je beseffen dat je in Nederland altijd wel iets om je heen ziet. Een lantaarnpaal, een autoweg of een rij huizen. Hier echter zijn het de leegte en de stilte die de hoofdrollen spelen in de avondschemer.

Ik ben vanavond voor het douchen nog even naar de meditatiehut geweest. Tweede avond op rij, en zo lekker. Even 20 minuten op die mat liggen en strekken maar. De 6-hoekige hut is prachtige aards vormgegeven met leemstuc, flessen verwerkt in de muur voor lichtinval, een rond venster in het puntdak en golvende plinten. De 2 ramen kijken uit op een bosje en het enige wat je hoort is het ruisen van het stromende beekje. Je stapt naar buiten en de bloesems van de bosaardbeitjes stralen je tegemoet.

Op ECOlonie kun je ook naar hartenlust shoppen. De tweedehands kledingwinkel is een honesty shop. De laatste modetrends vind je er niet, maar op functionaliteit scoort het hoog 😉 Het honesty shop principe is super interessant. Je zoekt uit wat je wilt, schrijft je aankopen op en rekent zelf af bij de kassa.

Ook de supermarkt is op deze manier geregeld. Ik gok dat dat in het hoogseizoen, met veel campinggasten, wel anders is, maar nu mag je in ieder geval zelf je aankopen opschrijven en afrekenen. De biologische producten blijven onverminderd prijzig, maar dat mag de pret niet drukken. Zelf winkeltje spelen: de droom van ieder kind (en de meeste volwassenen).

Dat is eigenlijk precies hoe een man, die ik van de week sprak, het omschreef: je kunt hier dingen doen die je als kind leuk vond. De beste man was 55, had z’n huis in NL verkocht, z’n baan (begeleider van laag verstandelijk beperkten) opgezegd en een camper busje gekocht en ging wel zien waar het avontuur hem zou brengen. Hij wilde meer buiten en met natuur bezig zijn en was afgelopen jaren al vaker hier geweest. Nu ging hij voor het grote avontuur: zichzelf echt ergens anders vestigen, of in ieder geval langere tijd weg zijn uit NL.

De kruidentuin


Dan rest mij nog de creatieve ruimte. Creativiteit, de scheppende kracht, staat hier hoog in het vaandel en vormt ook één van de pijlers van de visie van ECOlonie. In één van de gebouwen op het terrein vind je een soort knutsellokaal, zoals je dat op de vrije school of een kunstacademie uit de 19e eeuw zou aantreffen. Met veel klei, mozaïek, gereedschappen, hout en meer van zulks. Op een avondwandeling tref ik er een jongvolwassen vrouw die haar houten lepel aan het schuren is. We kletsen wat over haar ervaringen op ECOlonie en haar zoektocht in het leven. Ze was 24 en wilde meer weten over zulke eco communities.

Resumé: ECOlonie is een paradijselijke plek om even echt weg te zijn uit de ‘normale’ wereld. De consumentenmaatschappij waar ik en we zo graag op afgeven, maar waarin we toch ook wel met beide benen staan. Verstrikt in een val, de tentakels van het kapitalisme om ons heen gestrengeld. Ja, we willen minder kopen, maar hé, wat komen er toch af en toe leuke dingen op je pad. Toch dat ene jurkje of dat nieuwe paar schoenen wat je eigenlijk niet nodig hebt. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Die wereld, die voelt hier heel ver vandaan. 6 uur rijden vanuit Rotterdam, om precies te zijn. Ons niet appen trouwens. Telefoongebruik wordt hier mondjesmaat toegestaan, want liever geen straling op het terrein en dan moet je nog geluk hebben dat je bereik hebt. Maar heerlijk, wij blijven nog even! Meer info: https://www.ecolonie.eu/nl

bottom of page