top of page

Het treurige lot van een defecte CD speler

Door: Raymond Landegent M’n CD Speler is stuk. Al ruim een jaar denk ik. Hij gaat niet meer open en dicht, wat het afspelen van een CD toch vrij lastig maakt. Hij is van het redelijk goed bekend staande merk Denon, een aantal jaren geleden gekocht bij Correct.Onlangs op vakantie nog 2 mooie CD’s gekocht, van muzikanten die we live zagen spelen in Ljubljana. Slechts 6 euro per stuk en veel zin om te luisteren om wat vakantiegevoel terug te halen. Deze artiesten zijn namelijk niet op Spotify te vinden. Maar voorlopig wordt er nog weinig herbeleefd, de CD speler werkt niet mee.


Dus, tijd om even wat kennis en kunde in te schakelen. Op naar de Correct. Het interieur doet wat gedateerd aan, maar op dat tapijtje loopt wel opgeteld minstens 200 jaar aan technische ervaring rond. Het 8-bit CRM systeem wist te vertellen dat het apparaat 5 jaar geleden voor 200 euro is aangeschaft. Maar de verkoper in kwestie was het me eens dat Denon het dan nog wel zou mogen doen.


Een technisch consult zou me sowieso 35 euro kosten, waarna ze me zouden kunnen vertellen óf het ding te repareren viel. Mocht dat niet lukken, was ik sowieso 35 euro kwijt. Mocht het wel te repareren zijn, zou het me zo’n 150 euro kosten, was de verwachting. Dus of maximaal 150 euro kwijt zijn aan reparatie of 200 euro betalen voor een nieuwe CD speler. ‘’Je kunt dan maar beter een nieuwe kopen.’’ Zo luidde het advies van de verkoopmedewerker.


Het is zaterdagmiddag en ik lees, onder het genot van wat Spotify muziek, de Edmund bijlage van de Volkskrant. Daarin een artikel over de naderende ontginning van de zeebodem op 1,5 km diepte. Met ‘huizenhoge mijnmachines’ willen ze de zeebodem (en al het summier onderzochte bodemleven) vergruisen en het gruis naar de oppervlakte pompen, op zoek naar edelmetalen. Die we nodig hebben voor onze elektrische apparaten. De olifant in de porseleinkast dendert vrolijk door.


Het zit in onze consumptiemaatschappij-genen om te kiezen voor nieuw in plaats van reparatie. Zo zal de vraag naar edelmetalen alleen maar groeien. Ik wil gewoon mijn oude CD-speler laten repareren, als het even kan voor een paar tientjes. Hulde voor Watt Nou voor het aantrekken van Opa Ampere, een man op leeftijd die elke vrijdag kapotte lampen voor je repareert. Tips voor een Opa Decibel zijn van harte welkom.
Σχόλια


bottom of page