top of page

Verpakkingsvrije boodschappen uit de moderne SRV-wagen. Binnenkort bij Potjes & Deksels!

Nieuwe plannen, gefeliciteerd! Vertel, wie zijn jullie en waar wonen jullie?

Groenemorgen! Wij zijn Tessa Overboom (29) en Anne Sonnleitner (29) en we wonen in Capelle a/d IJssel. Tessa is foto- en videograaf en werkt bij de Eekhoorn en Anne is logistiek planner bij Maersk.

Waarom zijn jullie gestart met Potjes & Deksels?

Voor kerst 2019 kreeg Anne het Het Zero Waste project boek als cadeau. Hierdoor raakten wij geïnspireerd om minder afval te produceren, want de hoeveelheid plastic na ieder supermarkt bezoek begon ons steeds meer tegen te staan. We merkten dat dit nog best lastig was als het gaat om je dagelijkse boodschappen: je moet naar veel verschillende adressen om al je boodschappen afvalvrij te kunnen doen. Ik (Tessa, red.) kwam met het idee om een afvalvrije winkel te starten waar je al je boodschappen in 1 keer kan doen. Dit idee kon Anne niet loslaten en 2 weken later besloten we het gewoon te gaan doen! In het voorjaar kwam corona om de hoek kijken. Dit zette ons aan het denken en een afvalvrije SRV wagen werd het nieuwe plan. Dit leek ons wel een slimme zet, aangezien oudere mensen door corona niet naar de supermarkt durven. Ook maak je het mensen makkelijker, want zo hoeven ze hun bakjes en potjes niet mee te slepen.

Waarom en wanneer besloten jullie er echt voor te gaan?

Eigenlijk in januari 2020 al, nadat we een uitgebreide onderzoeksfase hadden doorgemaakt. Daarna hebben we meegedaan aan een subsidietraject, waar aardig wat tijd in ging zitten. Nadat dat was afgerond moesten we nog op zoek naar een duurzame bus!

Jullie hebben in 2020 gecrowdfund. Hoe vonden jullie dat?

Spannend! Vooral wanneer het stagneerde, zit je wel op je nagels te bijten en bij ieder geluid van de mail denk je ‘’Yes een donatie!’’ Aan de andere kant vonden we het ook weer heel leuk. Je ziet namelijk wie je allemaal wil steunen. Het voelde voor ons een beetje als een achtbaan: spannend, enthousiast, een beetje misselijk en uiteindelijk een super trots gevoel. Uiteindelijk hebben we met 122 deelnemers 106% van ons doelbedrag (€8.824) opgehaald.

Wat voor producten gaan jullie aanbieden?

Droogwaren, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Bij droogwaren moet je denken aan pasta, rijst, bonen, granola, kruiden, etc.. Verzorgingsproducten zijn bijvoorbeeld shampoo bars en schoonmaakmiddelen zoals vaatwastabletten. Op de lange termijn willen we ook verswaren aanbieden, echter, omdat we in deeltijd beginnen met rondrijden (dinsdag en vrijdag) zou dit voor verspilling kunnen zorgen en dit willen we juist vermijden.


Hoe zien jullie de levering richting klanten toe? Gaan jullie een vaste route rijden?

Op basis van de mensen die zich hebben ingeschreven op onze wachtlijst gaan we de komende tijd routes maken. In eerste instantie gaan we op dinsdag en vrijdag rijden. Deze routes delen we tijdig zodat mensen hier rekening mee kunnen houden. Daarnaast staan we vanaf 20 maart elke zaterdag op de Rotterdamse Oogst (op het Noordplein, red.).

Wat is jullie toekomst-droom met jullie initiatief?

Onze toekomstdroom is dat we een groot publiek bereiken en zo zorgen voor meer bewustzijn omtrent de wegwerpcultuur die in de loop der jaren is ontstaan.

Het is mooi als we op een zeker moment beiden full-time voor Potjes & Deksels bezig kunnen zijn. En of we dan in één stad of in tien steden rondrijden is voor ons van minder belang dan dat we gelukkig zijn met onze werkzaamheden en een bijdrage leveren aan de maatschappij.


Last but not least. Hoe en vanaf wanneer kunnen we klant worden?

Als je klant wilt worden, bezoek dan onze website. De wachtlijst is momenteel (begin maart) even gesloten, omdat we willen opstarten en ervaren hoe het gaat. We willen vanaf half maart de weg op gaan! Houd ons in de gaten via social media voor de ontwikkelingen!Comments


bottom of page